Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
[...] HPA. Wyniki te nie wynikają ze spożywania alkoholu w ciągu dnia, co sugeruje chroniczne zmiany funkcjonowania osi podwzgórze-przysadka mózgowa-nadnercza w grupach pijących dużo alkoholu (> 168 g tygodniowo). Pośrednio wyniki tego badania tłumaczą negatywny wpływ alkoholu na glikemię, mięśnie i „spalanie” tłuszczu. Może być to po prostu [...]
[...] roślinne, to tutaj jest z tym różnie. Właściwie to tylko napój sojowy zawiera podobną ilość białka, co mleko krowie. Pozostałe takie jak migdałowe, ryżowe, owsiane mają go dużo mniej. Wart uwagi jest jeszcze napój konopny. Nie ma co prawda tyle białka co mleko krowie, ale jednak jest go trochę więcej niż np. napoju migdałowym. W 100 g napoju [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
[...] krwi. Insulinooporność hamuje niszczenie VLDL, co też ma wpływ na podwyższenie stężenia triglicerydów w surowicy. Biotyna może być więc ważnym elementem diety osób jedzących dużo węglowodanów. Referencje, badania: CristinaRevilla-Monsalve i in. „Biotin supplementation reduces plasma triacylglycerol and VLDL in type 2 diabetic patients and in [...]
[...] stale mają podwyższone stężenie WKT, jedna z teorii wiąże nadmiar tych kwasów we krwi z cukrzycą). A więc jeśli śpisz krótko, a na dodatek w drugiej połowie nocy to masz dużo większą szansę na zaburzenia glikemii i odkładanie się tkanki tłuszczowej, w tym wisceralnej – skorelowanej z wieloma chorobami. W niektórych badaniach wykazano także, [...]
[...] Na każde 10 lat naszego życia, przypada skrócenie snu o 10 minut. Jak podkreślają naukowcy, nie można mówić o jednym optymalnym czasie snu. Ważne, aby zapewniał on dużo sił na cały kolejny dzień. Jednak u coraz większej ilości osób tak się nie dzieje… Wynika to po części z tego, że wymagania stawiane przed nami w codziennym życiu są [...]
[...] „dobrym”, a LDL „złym” cholesterolem. W rzeczywistości w badaniach naukowych oba rodzaje frakcji cholesterolu wiązały się z ryzykiem zdrowotnym. Jeśli „dobrego” HDL było za dużo, to również nie sprzyjał on długowieczności. Podobnie jest z cholesterolem całkowitym. Zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenia są wiązane ze znaczącym skróceniem życia. [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak, jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Czy chorując na cukrzycę, trzeba zrezygnować z mleka? Nie. Spożywanie umiarkowanych ilości mleka nie jest zabronione. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D [...]
[...] monocytów) - produkowane jest miejscowo w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 kcal dziennie. [...]
Czytając tytuł wpisu, na pewno nie ukrywasz zdziwienia. Na jakiej podstawie stwierdzono, że kurkumina (związek aktywny kurkumy) jest suplementem, który nosi miano superbohatera? Posiada anaboliczne moce czy ochrania znacząco tkankę mięśniową? Jeśli tak, to czemu jeszcze o niej nie słyszałeś? Jak wykorzystać suplementację kurkuminą? Jak sugerują [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] wsparciem Twojego organizmu. To proste – trenujesz, więc spalasz energię. Ekstrakt z korzenia pieprzycy peruwiańskiej Bardziej znana jako MACA. Roślina ta zawiera bardzo dużo substancji mineralnych i witamin, które są potrzebne każdej aktywnej osobie do prawidłowego funkcjonowania. Maca jest źródłem energii, który wspiera wydolność nie tylko [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] do uprawy w domu w formie ozdoby. Jadalny kaktus bogaty w składniki odżywcze W naturalnym środowisku osiąga ona wysokość nawet kilku metrów, jednak w mieszkaniu osiąga dużo mniejsze rozmiary. Z racji tego, że należy ona do grupy kaktusów jadalnych, a dokładniej do sukulentów, jest przystosowana do gromadzenia dużej ilości wody, co za tym [...]
[...] w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej [...]
[...] wydolnościowego. Oto wskazówki, co robić po pierwszych paru tygodniach: a. Jeśli wszystko idzie po twojej myśli, trzymaj się nadal ustalonego planu. b. Jeśli tracisz zbyt dużo kilogramów, zwiększ ilość spożywanych węglowodanów do ok. 6,5g na każdy kilogram masy ciała. To pozwoli ci tracić wagę, zachowując jednocześnie masę mięśniową. Na [...]
[...] w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej [...]
[...] immunoglobiny A (IgA), substancji chemicznej w organizmie, która działa jako bakteria przeciw chorbie, w prównaniu do tych, którzy niestety go nie uprawiali. Lecz co za dużo to nie zdrowo: studenci którzy za często uprawiali seks - 3 razy bądź więcej w tygodniu - mieli dużo niższy poziom IgA niż osoby, które w ogóle nie uprawiały miłości. [...]
[...] ESTRY) - składników pompujących (związki argininy np. AAKG, cytruliny) - składników pobudzających/moblizujących (kofeina, l-tyrozyna itd.) Co to dla nas oznacza? Że płacimy dużo za komfort treningu - tzw. bajery. Zastosowanie stacka kreatynowego wcale nie musi oznaczać większych przyrostów siły/masy w porównaniu do formy prostej kreatyny. A [...]